Lähellä tuotetut tuotteet ovat elinvoiman lähde

Julkaistu ensimmäistä kertaa jamsabloggaa blogissa 22.1.2016.

Ravitsemisala sisältää ravintola- ja ateriapalveluiden sekä baarien ja kahviloiden liiketoiminnan. Liikevaihto ravitsemisalan yrityksillä oli yli viisi miljardia euroa vuonna 2014 ja työntekijöitä oli 52 000. Liikevaihto on ollut hieman laskussa viimeiset vuodet. Yritysten onkin haettava aktiivisesti uusia liiketoiminnan muotoja, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

Ruokamatkailu on yksi nousevista ilmiöistä. Ruoan ympärille voi rakentaa elämyksellistä matkailutuotetta ja omanlaisella ruokakulttuurilla on mahdollista erottautua. Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Ulkomaiset matkailijat haluavat tutustua kohdemaan kulttuuriin ruoan kautta ja perehtyä myös paikallisiin erikoisuuksiin.

Jämsek järjesti 20.1.2016 Hotelli Jämsässä lähiruokakohtaamisen, jonka tavoitteena oli parantaa paikallisten tuottajien, myyjien (ravintolat, kauppaliikkeet) ja kehittäjien yhteistyötä.  Aloite kohtaamisen järjestämiseen tuli paikalliselta yritykseltä.

Kohtaaminen oli menestys kiinnostavuutensa vuoksi, mutta myös siksi että tahtoa lähellä tuotettujen tuotteiden laajempaan hyödyntämiseen ja yhteistyön rakentamiseen on.

Haasteita riittää

Mutta ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin.  Käydyissä keskusteluissa piirtyi näkyviin suuri määrä haasteita, jotka heikentävät lähellä tuotettujen tuotteiden käytettävyyttä, saatavuutta ja myyntiä.

  • Elintarvikeraaka-aineiden käytettävyyttä ravintoloissa rajoittaa mm. se, että lähiraaka-ainetta (esim. vapaasti elänyt kuha) ei ole saatavissa tasaisina annoskokoina.
  • Tuottajalla ei ole aikaa käsitellä raaka-ainetta sellaiseen muotoon kun ravintolat toivovat (esim. veitsikuorittu peruna), eikä aikaa ole ravintolallakaan.
  • Lähituotteiden jakelua ei ole järjestetty, koska pienten tavaraerien (esim. muutama kananmunakenno) toimittaminen palvelupisteisiin ei olisi taloudellista tuottajan tai noutaminen ravintoloitsijan kannalta.
  • Lähellä tuotettua lihaa ei ole saatavissa tuoreena, sillä tiukoista säädöksistä johtuen teurastamotoimintaa ei harjoiteta lähialueilla. Ravintolat käyttävät vain tuoretta lihaa, erikoistuotteita lukuun ottamatta.
  • Tietoa lähituotteista puuttuu, eikä sitä ole helposti saatavissa. Nettisivut tai puskaradio eivät riitä. Tarvitaan aktiivista myyntityötä.

Tekevälle olisi työtä välitystehtävissä

Kohtaamisen ja käymieni keskustelujen pohjalta minulle piirtyi selkeä kuva siitä, että tuotteiden jalostus ja välitystehtävissä olisi työtä tekijöille. Urpon toritupaa – lähituotteiden myyntipistettä kaipailivat kohtaamisen osallistujatkin. Työtä olisi, jalostamiskelpoinen ideakin olisi, löytyykö yrityshenkistä ihmistä idean jalostamiseen ja ottamaan riskiä? Jos kiinnostuit, ota yhteyttä.

Osaamiskapeikkoihin ja kehittämiseen löytyy tukea

Lähituotteiden tuottajat tai myyjät eivät ole yksin haasteidensa kanssa. Jämsän ammattiopisto kouluttaa eri alojen osaajia sekä aikuisista että nuorista ja pyrkii rakentamaan työelämälähtöisiä ratkaisuja erilaisiin osaamistarpeisiin. Noin 1650 opiskelijaa on melkoinen mahdollisuus alueelle. Osataanko potentiaali hyödyntää? Myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun tarjonta on mahdollisuus, johon kannattaa tarttua.

Kartoitimme kohtaamisessa onko osallistujilla halukkuutta lähteä mukaan lähiruokaan tai lähituotteisiin liittyvään kehittämishankkeeseen. Kiinnostusta ja halukkuutta oli ja siltä pohjalta on mukava aloittaa toista lähiruokakohtaamista valmistelevaa työtä. Kohtaaminen järjestetään kuluvan kevään aikana ja rajoja ei ole. Tervetuloa mukaan myös lähikunnista.  Seuraathan ilmoittelua nettisivuillamme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s