Tulevaisuutta kurkistelemassa

Julkaistu ensimmäistä kertaa 28.10 jamsabloggaa blogissa.

Jämsek ja Jämsän kaupunki julkaisivat kaupungin Youtube – kanavan kautta insertin Jämsä – videosta. Valtuutettu Seija El Sayed kommentoi inserttiin myönteisesti ja päätti kommenttinsa: ”Tulevaisuusvideota odotellessa ”. Miten mainio ajatus Seija. Tulevaisuuteen on hyvä kurkistella.

Harva meistä osaa ennustaa, vaikka olisikin alansa asiantuntija. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei tulevaisuutta kannattaisi ennakoida ja varautua siihen. Ennustamisen sijasta suosittelisin entä jos… -ajattelua, jota kutsutaan myös skenaarioajatteluksi.

Skenaarioajattelu lähtee siitä, että ei ole olemassa yhtä ainoaa tulevaisuutta vaan monia mahdollisia tulevaisuuksia. Niitä vasten organisaatioiden kannattaa peilata omaa toimintaansa ja strategiaansa. Tulevaisuus ei vain tapahdu: siihen voi aktiivisesti vaikuttaa omalla toiminnallaan. On myös asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta ennakoinnilla niihin voi varautua.

Yksinkertaisimmillaan ennakoinnissa on kysymys siitä että pohtiessaan kodin remontoimista, esittää entä jos… -kysymyksiä. Lämmitysjärjestelmän uusiminen on järkevää, jos öljyn hinta nousee tulevaisuudessa, katon korjaaminen jos katto on siinä kunnossa että kohta vuotaa. Kylpyhuoneen remontointi taas olisi arjen luksusta, jolla pääsisi eroon 70 – luvun hunajakennolaatasta. Mutta, entä jos käykin niin, että 40 vuotta vanha käyttövesiputkisto poksahtaa.

Entä Jämsän tulevaisuus? Ennakointia pitäisi tehdä erilaisten yhteiskunnallisten valintojen tueksi jatkuvasti. Erityisen tärkeää olisi pohtia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia strategiatyön pohjaksi ja osata katsoa tarpeeksi kauas. Kolmen vuoden taloussuunnittelujakso ei ole riittävän pitkä aika.

Entä jos yksi elinkeinoelämämme tukijaloista pettää? Entä jos hallitsematon maahanmuutto kiihtyy? Entä jos Jämsään kohdistuu biotuotealan suurinvestointi? Entä jos sote – itsehallintoalueille siirretään valtaosa kuntien nykyisistä tehtävistä?

Nokia- renkaiden tuoreessa mainosvideokampanjassa autonrengas pysäyttää päähenkilön toimimasta ajattelemattomasti kiperässä tilanteessa juuri ennen kuin on liian myöhäistä. Nokia renkaita ei vaan tosielämässä ole. Siksi toimisinkin niin kuin Liikenneturva omassa mainoskampanjassaan kehottaa:” Ennakoi. Tiedät kyllä miksi.” Autoilija ei lähde liikenteeseen tarkoituksella kolaroimaan, mutta kun niistä muista ääliöistä ei liikenteessä tiedä.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s