Talousprosessin ja strategian suhteesta

Tänään kuulimme toista kertaa talousneuvos Eeva Niskavaaraa talouden johtamiseen liittyvissä kysymyksissä. Eilen pelillistimme yrityksen johtamista ja tänään menimme sisään tuloslaskelmaan, taseeseen ja erilaisiin talouden tunnuslukuihin.

Eniten minua puhuttelivat Eevan näkemykset strategisen johtamisen ja talouden suhteesta myös kunnissa. Hän kysyi meiltä, kunka teillä taloutta suunitellaan ja eräs läsnä olevista uskalsi tunnustaa, että sehän menee niin että edellisten vuosien toteutumien pohjalta, pienellä nousuvaralla. Oi ja voi –  Eikös se kuitenkin menisi niin, että ensin olisivat tavoitteet, sitten keinot  ja niistä seuraisi talouden suunnittelu euroineen.

Yksinkertaista talouden suunnittelu ei ole, erityisesti jos siinä huomioidaan uuden kuntalain hengessä myös konsernitalous. Yhtälössä, jossa kiire ja poliittiset intohimot sekoittavat jo valmiiksi monimutkaista lukuviidakkoa poistoineen ja vieritettävine kuluineen, on löydyttävä ymmärrystä oikomiseenkin.

Minulta jäi ikuistamatta Eevan kalvo, johon hän oli havainnollistanut taloussuunnittelun tavoitteiden ja toimenpiteiden kautta, mutta lupasihan tuo toimittaa kaikki kalvot jälkitoimituksena.

Hieno koulutuskokonaisuus josta etenemme teorioista kohti talouden mittaamista ja edelleen talouden konkreettiseen johtamiseen.

.image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s