Julkisen johtamisen nurja puoli

image

http://yle.fi/uutiset/aion_tehda_viranhoidostasi_yhta_helvettia__somekuona_ja_uhkailu_piinaavat_kuntapaattajia/8292864

Toimin Jämsän kaupungin hallintojohtajan virassa lähes kolme vuotta. Nautin työstäni ja sen vaatimuksista ja koen löytäneeni kutsumukseni. Haluan toimia johtavassa tehtävässä julkisella sektorilla. Tällä hetkellä jännitän, miten minulle käy Keruun kaupunginjohtajan viran haussa. Peukut ja varpaat ovat pystyssä.

Ei silti, johtavassa virassa toimimiseen kuuluu myös työn nurja puoli. Hallintojohtajana joutui aika ajoin nimettömän arvistelun kohteeksi, mutta kuntajohtajana arvostelu lienee kertaluokkaa rankempaa. Erityisesti nyt, kun maahanmuuttokysymykset nostattavat tunteita puoleen ja toiseen.

Selaillessani Ylen kirjoituksia liittyen kuntajohtamiseen, törmäsin juttuun, jossa Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen ja Hämeenlinnan valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiepunki kertovat kokemuksiaan vihapuheesta. Poikkeuksellisen vahvoja ja uhkaavia olivat molempien kokemukset vihapuheesta somessa, tekstiviesteissä ja puhelinsoitoissa.

Sen, että viranhaltija ja luottamushenkilö hoitavat heille annettua tehtävää, ei pitäisi olla kenellekään syy uhata edes kossupullopäissään toista ihmistä hengen tai terveyden menettämisellä. Viestintäkultuuri eroaa eri puolilla Suomea. Keskisuomalaiseen kulttuuriin vihapuhe ei ole kuulunut, tai siihen on tiukasti puututtu ja niin toivon myös jatkuvan. Sananvapauteen en tahdo puuttua. Se on jokaisen oikeus, mutta silloin kun rikoslain tunnusmerkit täyttyvät, täytyy toimia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s